Εγκυμοσύνη και θηλασμός

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι επιστήμονες υγείας έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις επιδράσεις  της σωστής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη στην υγεία του εμβρύου και της μητέρας, ακόμη και μετά τα αναπαραγωγικά της χρόνια.  Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, μέσα από τη διατροφή η μελλοντική μανούλα να λαμβάνει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του μωρού της αλλά και τις δικές της.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι όχι μόνο η διατροφή της μητέρας αλλά και του πατέρα, πριν από τη σύλληψη επηρεάζει πιθανώς την υγεία του νεογνού.  Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι σε μία προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, η σωστή διατροφική προετοιμασία και των 2 υποψήφιων γονέων είναι η ιδανική.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε φυσικά το διάστημα του θηλασμού! Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα η προτιμώμενη μέθοδος διατροφής του νεογνού για τους πρώτους 4-6 μήνες  της ζωής. Υπάρχουν ισχυρά ερευνητικά δεδομένα τα οποία δείχνουν συγκεκριμένα οφέλη  για την υγεία της μητέρας όσο και του βρέφους. Ο θηλασμός δημιουργεί πολύ μεγάλες διατροφικές απαιτήσεις διότι η παραγωγή και η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζεται από την ενυδάτωση και την διατροφή της μητέρας. Είναι σημαντικό λοιπόν η θηλάζουσα μητέρα να συνεχίσει τρέφεται ισορροπημένα. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς